måndag 19 maj 2014

Läsutmaning #28

#28 Läs första boken ur en serie

Titel: Divergent
Författare: Veronica Roth
Sidor: 487
Serie: Divergent #1
Språk: Engelska

Betyg: 1 av 5













Beatrice lever i en värld som är uppdelad i fem olika delar som alla hyllar en viss egenskap. När man fyller 16 får man välja vilken av de fem faktionerna man vill tillhöra. Hon är född och uppvuxen i Abnegation (Självförnekelse) och vet att hon inte passar in där och måste välja en annan egenskap att leva efter. Valet hon gör förvånar både henne själv och hennes familj. Tris kastas direkt in i sitt nya liv. Hon vet inte vem hon är, vem eller vilka hon kan lita på och varför vissa hemligheter är farligare än andra.

-

Nej, dethär boken var ingenting för mej. Historien var väll intressant och handlingen bra, jag hade bara så svårt gilla Tris, tyckte hon var både osympatisk och irriterande. Det blev bättre mot slutet men too little, too late. Hennes reaktion när hon hör hur en fellow-nybörjare gråter under natten:

"Instead I feel disgust. Someone who looks so strong shouldn't act so week." 

Lixom va? Efter att jag läst den meningen (74 sidor in i boken) kände jag bara hur mkt jag ogillade henne. Och just den meningen sammanfattar min upplevelse av boken ganska bra; gråter du är du svag. Jag vet inte hur många gånger hon tänker det, men det är måååånga! Ogillandet gjorde att jag inte kom in i boken, jag brydde mej inte om karaktärerna så det gjorde mej detsamma vad som hände dom.

En bra sak med boken iaf är att den gick fort att läsa ut. Stor text och enkelt språk.


fredag 16 maj 2014

Läsutmaning #11

#11 Läs en bok där huvudrollen eller kärleksintresset är en vampyr eller halvvampyr


Titel: The coldest girl in coldtown
Författare: Holly Black
Sidor: 419
Serie: Ev. Coldest girl in coldtown #1
Språk: Engelska

Betyg: 3 av 5











Tana vaknar upp i ett badkar efter en vild fest. Hon undrar varför ingen har väckt henne men när hon inser varför önskar hon att hon inte visste. Vampyrer har tagit sig in under festens gång och nu måste Tana, tillsammans med sitt ex och en halvgalen vampyr, fly för sitt liv och Coldtown verkar vara det enda stället att fly till.

Coldtown's är städer som omringats av höga murar och som fungerar som fängelser för vampyrer och smittade. Har du hamnat i Coldtown stannar du i där. Att bo i Coldtown är lite som att vara i Big Brother-huset, allt som händer filmas och sänds sedan på TV. Glamourösa fester med vackra vampyrer hela nätterna. Och en hel del misär såklart.

-

(Okej, först vill jag bara nämna att boken står som en serie på Goodreads men ingen ny bok står som planerad. Det känns dock som att det kommer komma en fortsättning.) 

Jag gillade denhär boken en hel del. Tana är inte så våpig eller korkad som en del andra YA tjejer är och hennes agerande känns ganska vettigt faktiskt, om än lite väl naivt ibland. Boken har många intressanta karaktärer och det är roligt att följa dom och se dom utvecklas. Jag gillar även sättet Black lyckas väva ihop minnen och nutid för att ge personerna mer bakgrund och djup.

Generellt gillar Holly Black som författare. Läste Mörkrets Tjänare någon gång i åttan/nian och vart helt fast. Tyvärr översattes inte resten av böckerna till svenska, men jag köpte serien på engelska för några år sedan. En sak jag märkt är att jag ibland har lite svårt att se framför mej hur vissa händelser ser ut. Beskrivningarna är, jag vet inte, lite svåra att hänga med i. Över lag så förstår man vad som händer men det blir lixom inte glasklart.

I eftertexterna nämner hon Poppy Z. Brite's Lost Souls som inspiration och det märks ganska tydligt. Redan efter några kapitel tänkte jag på just den boken. Brite är så himla bra på att måla upp stämningsfulla miljöer med sitt poetiska språk och det tycker jag att Black lyckats riktigt bra med hon också :)   

"So did you," said Tana. If she was going to die, she might as well die sarcastic.

torsdag 15 maj 2014

Läsutmaning #63

#63 Läs en bok där omslaget innehåller ett flygande djur

Titel: Hold me closer, necromancer
Författare: Lish McBride
Sidor: 343
Serie: Necromancer #1
Språk: Engelska

Betyg: 4 av 5













Samhain Corvus LaCroix är en vanlig tonårig snubbe som jobbar på en snabbmatsställe men sina kompisar Ramon, Brooke och Frank. En dag kommer en man in på restaurangen och Sams liv förändras för alltid. Sam är egentligen en necromancer (Nekromantiker?) och måste nu slåss med krafter han inte visste att han hade för att överleva.

-

Jag gillar verkligen denhär boken! Spännande historia, intressanta karaktärer och roligt skrivsätt. Jag älskar Sam's ironi. Och jag älskar hans granne Mrs. Winalski! Jag gillar även Brid, en frisk fläkt bland alla fåniga våp i dom flesta YA jag läst. Det finns många olika mytologiska "monster" i boken men dom flesta nämns bara, jag antar att dom får större plats i uppföljarna, det känns som det. Boken är lättläst och det är mycket action i den.

"I felt exactly like a brothel hot tub, and it was not a pleasant feeling"

"She'd been druged, beaten, and stripped. That did not bode well at all."

"You can look tough eating popcorn. I bet even bikers eat popcorn, though they probably put lots of butter on it. Bikers dont care about cholesterole. But something about a pink, fluffy ball just screams pansy to most people. I decided that pansy was probably a better look." 

-

En sak jag tycker är lite roligt är att kapitlen har låttitlar/texter (vissa lite modifierade) som namn. Eller jag antar att alla kapitel har det, kände igen tillräckligt många för att anta det iaf :P

Papa was a rolling stone
I put a spell on you, because you're mine
Sweet child o' mine
Sweet dreams are made of this
These are a few of my favorite things

torsdag 8 maj 2014

Läsutmaning #53

#53 Läs en bok av en författare som var högst 25 år då boken publicerades


Titel: The wishing spell
Författare: Chris Colier
Sidor: 438
Serie: The land of stories #1
Språk: Engelska

Betyg: 4 av 5













När Connor och hans tvillingsyster Alex får en sagobok av deras farmor vet dom inte att deras liv kommer förändras för alltid. Snart befinner dom sig i sagolandet och enda vägen hem är en trollformel som bara kan användas en gång.  

För att återvända till sin egen värld måste de finna 8 mycket speciella sagosaker, men de är inte ensamma i sitt sökandet. Snövits styvmor, den Onda Drottningen, har rymt från sitt fängelse och är lika desperat som syskonen i att finna sakerna och använda trollformeln själv.  

-


Jag gillar hur Colifer har lyckats ta sagorna och fortsätta dom på ett (för mej) unikt sätt. Alla sagofigurer lever i samma värld och uppbyggnaden i världen beror på hur deras sagor var. Prinsessorna har givetvis sina egna kungadömmen och är vardera gift med en av bröderna Charming :P

Överlag så gillade jag verkligen denhär boken. Fastän det märks ganska tydligt att den är skriven för mellanstadieungar, så gör det inte så mycket. Den är mysig, lättläst och lite spännande.