tisdag 28 januari 2014

Topp tre 2013

Okej, jag vet att jag är lite sen med det här inlägget, men bättre sen än aldrig, right?

Mitt lässug rivstartade ju förra året och jag tänkte bara skriva lite kort om mina favoriter 2013 :) Hann inte läsa så många böcker, bara 33 stycken, så urvalet är lite begränsat :P


# 1
Titel: A choir of ill children
Författare: Tom Piccirilli
Sidor: 225
Förlag: Bantam Books

Betyg: 5 av 5
Åh herregud vad jag älskar denhär boken! Piccirilli skapar en otroligt stämning av absolut mörker och obehag, det enda jag kan jämföra med är Sin city, svartvitt och hopplöst. Boken är skriven i jag-form och i början störde jag mej lite på det, men efter ett tag insåg jag att det var just förstahandsupplevelsen som gjorde boken så härlig.

Historien utspelar sig i en stad på gränsen till ett stort träsk/myr med en enda stor inkomstkälla - ett sågverk(om jag minns rätt), som Thomas har, efter sin mors försvinnande och faders självmord ansvarat över. Han har även tagit hand om sina tre bröder, siamesiska trillingar med tre kroppar och en hjärna. Handlingen är intressant, konstig och samtidigt vacker på nått skumt vis.  
# 2
Titel: Identical
Författare: Ellen Hopkins
Sidor: 565
Förlag: McElderly Books

Betyg: 5 av 5

En bok skriven på vers! Efter något kapitel kom jag verkligen in i språket och när min hjärna slutade läsa all som om det vore en rimmande dikt insåg jag hur mycket text och form kan göra för att lyfta fram en historia. Texten i Identical formas till hjärtan, knivar, bokstäver, öar - allt gör att historien får mer tyngd, mer känsla, helt magiskt! Och vilken historia! Man får följa enäggstvillingarna Kaeleigh och Raeanne som lever tillsammans i ett destruktivt och trasigt hem. Kaeleigh får för mycket av fel kärlek från sin far och Raeanne som önskar att hon vore pappas nummer ett och vänder sig till droger och sex när det inte händer.  Man får följa båda systrarna växelvis och övergångarna mellan de två är helt fantastiska! # 3
Titel: Himlaögon
Författare: David Almond
Sidor: 207
Förlag: Berghs


Betyg: 5 av 5
"Erin, Januari och Musen rymmer från barnhemmet Vitgårda och efter en dramatisk flodfärd fastnar den hemgjorda flotten i Svarta Möddingen. Allt är mörker, stank och gyttja. Plötsligt känner Erin en hand på sin axel. En flicka med bleka ögon och tunn röst frågar: Är du min syster? Är dessa mina brödrar? 
Vem är den märkliga flickan Himla Ögon och vem är gubben som kallas Faffa? Varför lever de i Svarta Möddingen, var kommer de ifrån och vad döljer de för hemligheter?"
Dethär är en bok jag läste när jag gick i högstadiet och fastän det är en barnbok tycker jag att den är helt underbar! Mysig historia med lite spänning och mysterier, full pott <3 Ska även läsa den på originalspråket (engelska) då det är många engenpåhittade ord och vackra meningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar