tisdag 19 mars 2013

Szarlotka - Polsk äppelkaka

Smulpaj, släng dej i väggen! Dethär måste nog vara den enklaste och godaste äppelkakan ever!


Skala och klyfta 6 stora äpplen och lägg dom i en form. Värm 125g smör, 1.5 dl socker, 1.5 dl mjöl och 1 tsk bakpulver i en kastrull tills smöret smält. Rör hela tiden, smeten får inte koka! Dra åt sidan, tillsätt 1 ägg och rör tills smeten är slät. Häll smeten över äpplena, toppa med lite hackade nötter och grädda i 175 grader ca. 30-40 min. Servera som den är eller med glass/grädde/vaniljvisp.

Få inte panik ifall smeten börjar separera i kastrullen, den går ihop sig när man rör ner ägget (Hände mej)


Receptet kommer från Dominika Peczynski's bok "Östeuropas kulinariska hemligheter", som jag förövrigt verkligen rekommenderar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar